Hjälmar

En av de viktigaste säkerhetsutrustningarna för fyrhjuling är hjälmen. Hjälmen skyddar förarna från huvudskador vid fall eller kollisioner. När du väljer en hjälm ska du leta efter en som är certifierad. Detta garanterar att hjälmen uppfyller säkerhetsstandarderna. Det är också det är viktigt att se till att hjälmen sitter rätt. En välsittande hjälm ska sitta bra men inte för hårt.

Innehållsförteckning

Ett axplock ATV-hjälmar

Varför du behöver en ATV-hjälm

Oavsett om du är en erfaren veteran eller en nybörjare är en av de viktigaste säkerhetsutrustningarna du kan investera i en ATV-hjälm. ATV-körning kan vara mycket roligt, men det är också farligt i sig självt. Varje år inträffar tusentals olyckor med ATV:er, och många av dessa olyckor leder till allvarliga skador eller till och med dödsfall. Att bära en ATV-hjälm kan avsevärt minska din risk att drabbas av en allvarlig skada i händelse av en olycka, och därför rekommenderar vi starkt att alla förare bär en sådan när de ger sig ut på stigarna. På den här sidan diskuterar vi några av de viktigaste fördelarna med att bära en ATV-hjälm och förklarar varför du behöver en.

Fördelar med hjälm när du är ute på tur med din ATV

Den mest uppenbara fördelen med att bära en ATV-hjälm är att den skyddar ditt huvud från stötar i händelse av en olycka. Även vid låga hastigheter kan en ATV orsaka allvarliga huvudskador om du inte bär en hjälm. Faktum är att enligt (CPSC) har cirka 30 % av alla dödliga ATV-olyckor att göra med huvudskador. Om du bär en ATV-hjälm kan du minska risken för att drabbas av en dödlig huvudskada med så mycket som 40 %.

Förutom att skydda huvudet från stötar kan en ATV-hjälm också hjälpa till att skydda ansiktet och ögonen. När du åker kan du sannolikt stöta på alla möjliga hinder som grenar, stenar och jord. Om du inte bär en hjälm med ansiktsskydd eller skyddsglasögon kan dessa föremål orsaka allvarliga ögonskador

Slutligen kan användandet av en ATV-hjälm bidra till att förbättra din synlighet när du åker. Många hjälmar är utrustade med visir eller ansiktsskydd som hjälper till att blockera solens bländning och gör det lättare att se hinder i din väg. 

De bästa ATV-hjälmarna för vuxna

Det finns inget slutgiltigt svar på den frågan eftersom det kan variera beroende på årstiden och vilka typer av ATV-hjälmar som är populära vid den tidpunkten. Några av de mest populära märkena för ATV-hjälmar är dock Bell, Giro, Fox och Thor. 

ATV-hjälm barn

Givetvis är det även av vikt att barn använder hjälm när han eller hon framför sitt fordon. Att bära en ATV-hjälm kan minska ett barns risk att drabbas av en dödlig huvudskada med så mycket som 60 %.

När du väljer en ATV-hjälm till ditt barn är det viktigt att välja en som passar ordentligt. Barns huvuden är mindre än vuxnas, så det är viktigt att hitta en hjälm som är dimensionerad speciellt för barn. Dessutom bör du se till att hjälmen har en ordentlig ventilation för att hålla barnets huvud svalt, och leta efter en hjälm med ansiktsskydd eller skyddsglasögon för att skydda barnets ögon

De bästa ATV-hjälmarna för barn

Ett bra exempel på en ATV-hjälm är Bell Youth MX-9 Adventure MIPS-hjälmen. Den här hjälmen är särskilt utformad för barn och har ett antal säkerhetsfunktioner, bland annat en MIPS-foderdel som skyddar mot rotationskrafter vid en eventuell krasch.

Hjälmen har också ett ventilationssystem för att hålla ditt barns huvud svalt, och den levereras med en ansiktsskydd för att skydda ditt barns ögon. Om du letar efter en ATV-hjälm till ditt barn är Bell Youth MX-9 Adventure MIPS-hjälmen ett bra alternativ

ATV hjälmkrav

Från och med den 1 januari 2016 är det obligatoriskt att bära hjälm när man kör en fyrhjuling som räknas som ett terrängfordon, en motorcykel, en moped eller en traktor b. Den nya förordningen är viktig för att garantera säkerheten för alla förare och passagerare i dessa fordon. Att bära hjälm vid körning kan skydda dig från allvarliga skador i händelse av en olycka. Det är därför viktigt att alla förare och passagerare tar sig tid att hitta en hjälm som passar ordentligt.

ATV-hjälm Bluetooth

Om du letar efter en ATV-hjälm med Bluetooth-funktion finns det några saker att tänka på. För det första ska du se till att hjälmen är kompatibel med din Bluetooth-enhet. För det andra ska du kontrollera Bluetooth-anslutningens räckvidd för att se till att den fungerar med din enhet när du åker. Och slutligen, se till att hjälmen har god batteritid så att du inte behöver oroa dig för att den ska ta slut när du är ute i spåret. 

Introduktionsvideo på ATV-hjälmar

Sammanfattning

ATV-hjälmar är viktig säkerhetsutrustning för alla som kör ATV. Att bära hjälm kan minska risken för allvarliga skador vid en olycka. Det finns ett antal olika märken och modeller av ATV-hjälmar på marknaden, så ta dig tid att hitta en som uppfyller dina behov och se till att du väljer en hjälm som passar ordentligt och har säkerhetsklassats.